מידע על המקצוע – עובדים סוציאליים
עובדת סוציאלית:
עובדים סוציאליים מתפקדים כרשת הצלה חברתית וכשליחי ציבור. ככאלה הם משפרים את תפקודם האישי והחברתי של הפרט, המשפחה והקהילה בדרך של טיפול, שיקום, יעוץ והדרכה.
עובד סוציאלי פעיל צריך להיות רשום בפנקס העובדים הסוציאליים. עובדים סוציאליים משלבים עבודת משרד עם עבודת שטח, כאשר הם מבקרים את מי שזקוק לעזרתם בסביבת המגורים שלו.
בין תחומי הטיפול של השרות הסוציאלי במדינה: ועדות להפסקת הריון, מצבי אלימות במשפחה, ניצול מיני והזנחת קטינים חסרי ישע, מצבי סיכון ומצוקה אצל קשישים, ילדים וחסרי ישע, תקיפה מינית ואונס, שיפור תנאי חייהם של חולים כרוניים, הפעלת הליך מינוי אפוטרופוס על גוף לביצוע פעולה רפואית דחופה, הפעלת מרכזי מידע לציבור במצבי חירום ואירוע רב נפגעים, לידת ילד חריג.
למעשה, עובדים סוציאליים מטפלים בכל בעיה נפשית או חברתית שעוברים בני אדם בבית ספר, בבית, בעבודה או בקהילה, כדי לסייע להם לחיות חיים בריאים, מאושרים וטובים יותר.
קריירה בבריאות ובמקצועות פרא רפואיים:
פסיכולוגים, מנהלי בתי חולים, הומיאופתיים, טכנאי רנטגן ושינניות, הם רק חלק קטן מהמגוון העצום של המקצועות בתחומים אלו.
המשותף לעוסקים בתחום הוא הרצון להבריא אנשים ולשמור עליהם בריאים.
אם אתם משייכים את עצמכם לקבוצה זו, לא תהיה לכם בעיה למצוא מקצוע בתעשיית הענק של מקצועות הבריאות, ותוכלו לשלב עבודה מעניינת, עם אפשרויות לשכר גבוה בעיקר כעצמאיים, יחד עם תחושת שליחות וסיפוק.
מידע על לימודים אקדמיים – עובדים סוציאליים
תואר ראשון בעבודה סוציאלית B.A /B. Social Work:
רקע כללי:
המונח "עבודה סוציאלית" מציין פעילות מקצועית מאורגנת לפתרון בעיות שבתחום תפקודם החברתי של בני-אדם. עבודה סוציאלית היא מקצוע חדש יחסית אשר נועד לקדם פרטים, משפחות וקהילות מהמקום בו הם נמצאים לעבר מצב טוב יותר.
עובד סוציאלי דרוש במצבים של משבר, שינוי חברתי מהיר, של מגבלות אישיות וקיפוחים חברתיים והוא פועל במגוון שיטות התערבות מתחומי ידע שונים: פסיכולוגיה, סוציולוגיה, מדיניות ציבורית ועוד.
העבודה הסוציאלית היא חלוצה בתחום הטיפול המערכתי והייתה המקצוע הראשון שהציע טיפול משפחתי. העוסקים במקצוע נדרשים להסמכה באמצעות לימודים אקדמיים באחד מהמוסדות להשכלה גבוהה. ניתן ללמוד לתואר ראשון בעבודה סוציאלית בכל האוניברסיטאות בארץ וגם במספר מכללות הפועלות תחת אישורה של המועצה להשכלה גבוהה.
הלימודים מיועדים למי שרוצה לעסוק בעבודה סוציאלית, סוציולוגים, פסיכולוגים, אנשי חינוך וחברה. ההכשרה כוללת רכישת מושגי יסוד במדעי החברה וההתנהגות, הבנת התפתחותו הנורמאלית של האדם ותופעות פתולוגיות והכרת מערכת השירותים הסוציאליים.
תכני הלימוד:
לימודי עבודה סוציאלית מצריכים הכרת מושגי יסוד בסיסים מתחומי ידע קרובים: מדעי החברה וההתנהגות. המוקד בלימודים הוא הכשרה ולימוד כלים ושיטות פעולה מקצועיות להתמודד עם משברים חברתיים-כלכליים, אבטלה, עוני, זקנה, נכויות, אלימות במשפחה, התעללות מינית, בעיות בריאותיות, תהליכי גלובליזציה ועוד.
במהלך הלימודים מוקנים ידע ומיומנות במסגרת קורסים עיוניים וגם על ידי התנסות בשטח. בשנה האחרונה ללימודים (לפעמים כבר בשנה השנייה) עוברים הסטודנטים הכשרה מעשית בתחום על ידי עבודה בשירותים חברתיים שונים, תוך חניכה אישית, ובכך משולבים הלימודים האקדמיים עם התנסות מעשית בטיפול באוכלוסיות שבהן ידרשו בוגרי תואר ראשון בעבודה סוציאלית לטפל לכשיסיימו את לימודיהם.
לימודי הבסיס כוללים: מבוא לסוציולוגיה ומבוא לאנתרופולוגיה, מבוא לכלכלה, מבוא למחשבים, מושגי יסוד בפסיכולוגיה, פסיכולוגיה התפתחותית, פסיכופתולוגיה, סטייה חברתית, סטטיסטיקה, תיאוריות של אישיות, המשפחה כמערכת, ההיבט הקהילתי בעבודה סוציאלית ועוד.
במסגרת לימודי הרווחה תלמדו מבוא לרווחה חברתית , מדינת הרווחה בישראל, מבוא למשפט, המסגרת החוקית והמוסדית של שירותי הרווחה, המערכות לאבטחת הכנסה בישראל, מבנים ותפקודם בארגוני רווחה, היבטים חוקיים של שירותים טיפוליים, סוציולוגיה של החברה הישראלית ועוד.
בתחומי התיאוריה תלמדו את הקורסים הבאים: שיטות בעבודה סוציאלית, תיאוריה של פרקטיקה, יחסים בינאישיים בקבוצה, הוראת שדה מודרכת, אתיקה בהתערבות בעבודה סוציאלית ועוד.
אפשרויות תעסוקה:
לימודי עבודה סוציאלית נועדו להכשיר עובדים סוציאליים במגוון רחב של שירותי רווחה הממוקמים בדרך כלל במסגרת מוסדות מדינה כמו בתי חולים ומרפאות, בתי ספר ומסגרות חינוך משלים, שירותי מבחן, מעונות ומוסדות סגורים, שירותי קליטה, מרכזים קהילתיים ועוד.
בכל רשות מקומית קיימת "מחלקה לשירותים חברתיים" המספקת שירותי רווחה וסעד לאוכלוסיית היישוב.
למי זה מתאים?
•למי שרוצה לשנות את העולם, לפעול נגד עוולות, להשפיע על חייהם של אנשים שמזלם לא שפר עליהם.
•למי שמאמין שבאמת אפשר לשנות ולהשפיע ולשפר.
•למי שרוצה להמשיך לתואר שני בפסיכולוגיה, היות וקשה מאוד להתקבל לתואר שני ובעלי תואר ראשון בפסיכולוגיה נאבקים בתחרות קשה על ציונים, דעו לכם שגם בעלי תואר ראשון בעבודה סוציאלית רשאים להמשיך לתואר שני בפסיכולוגיה והתחרות על ציונים בחוג נחשבת פחות אכזרית מהחוג לפסיכולוגיה.
•למי שרוצה להמשיך לתואר שני בפסיכודרמה (אפשר גם דרך תואר ראשון בפסיכולוגיה).
•למי שמחפש תואר מעניין עם שילוב של עבודה מעשית