מזל טוב! חלפו להן שנות התיכון, נתתם את חלקכם למולדת, ואחרי גם מעט זמן לעצמכם אתם עומדים לקראת הכניסה לעולם האקדמי. האוניברסיטה, שהפכה בחברה של ימינו לאחת התחנות הנחוצות לקראת קריירה משגשגת, חובקת בחובה עבור חלק מהעומדים בפניה בלבול רב וחוסר יכולת להחליט מה לעזאזל ללמוד. לפניכם מורה נבוכים.
אומרים שתואר ראשון של היום זה תעודת הבגרות של לפני 20 שנה. עשר שנים מאוחר יותר והדרישה המקצועית ממנהלים ולא בכירים במיוחד עומדת כבר על תואר שני. בדיקת הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מלמדת אותנו כי בשנת 2010
- 77.5% מהאוכלוסייה ניגשים לבגרות
- 60.4% זכאים לתעודת בגרות מלאה
- ו-39.9% מהזכאים עומדים בדרישות הקבלה לאוניברסיטאות
- כ-40% מהזכאים ירשמו ללימודים בתוך 6 שנים מרגע סיום התיכון
- אחוז הנשים גדול יותר מאחוז הגברים בקרב הנרשמים
- אין רוב עדתי יותר לקבוצה מסוימת והרוב שהיה בעבר ליוצאי אירופה ואמריקה בהרשמה נשחק.
הדבר שמאחד כמעט את כל הנרשמים ללימודים באוניברסיטה הוא תהליך התהייה וההתלבטות, עד לקבלת ההחלטה לאיזה חוג להירשם. מלבד אלו שמהיום שנולדו ידעו שהם רוצים להיות שחקנים, או אלו שידעו כי הם רוצים להתברג בהייטק כדי ליהנות מחשבון הוצאות פתוח ופנקסי צ'קים לא מוגבלים. ברוב המקרים הדברים לא כל כך פשוטים ומדובר בתהליך ארוך, מבלבל ולעיתים אף מייגע.
אז איך יודעים מה רוצים?
במידה ואתם עדיין בין המתלבטים, החדשות הטובות שהמצב לא כל כך גרוע, גם אם נכשלתם בניסיון להתחבר לדמיון שלכם ולראות את עצמכם בכל מיני מקצועות. הדבר נכון גם אם כבר שוחחתם עם כל מי שאתכם מכירים שעוסק בתחום עליו חשבתם ועדיין לא "נדלקתם".
אפשרות מאוד יעילה להתכוונן היא לפנות ולקבל עזרה מבעלי מקצוע ומביני עניין בנושא. בחברות הייעוץ השונות מחכים לכם פסיכולוגים תעסוקתיים ותהליך מרתק, שבאמצעותו תלמדו על עצמכם לא מעט וגם תשמעו על האפשרויות המתאימות ביותר עבורכם. אחרי פגישה מעמיקה, בה הפסיכולוג ילמד להכיר אתכם, תעברו סט של מבדקים ואבחונים שבסופם ניתן יהיה למפות את כישוריכם ולפיהם את הפוטנציאל התעסוקתי והלימודי שלכם. בחלק ממכוני הייעוץ אף תוכלו להסתייע במציאת דרכי מימון ללימודים. אם זה בעזרת מלגות או אם זה במציאת אפשרויות תעסוקה, המתאימות לכם בזמן הלימודים. היתרון הגדול הטמון בללכת למכון ייעוץ מקצועי הוא הכיוונים והאפשרויות החדשים שיפתחו בפניכם, שלפחות את חלקם שלא הייתם מעלים על דעתכם.
בואו ליום הפתוח
עכשיו כשיש לכם כיוון כלשהו – תוכלו לבחון זאת יותר מקרוב על ידי מפגש פנים אל פנים עם המוסד האקדמי, על מוריו, תלמידיו ועל האווירה השורה בו באמצעות היום הפתוח שעורך כל מוסד בדרך כלל מספר פעמים בשנה. במסגרת היום הפתוח ניתן להכיר את המוסד עצמו וגם לראות היכן הוא ממוקם. האם יש לו דרישות מיוחדות להרשמה ללימודיים ומה תנאי המחיה בו? האם הוא רחוק מהבית שלכם? או מרחק נסיעה קצרה באוטובוס? בכל פקולטה בימים האלה יש הסברים לגבי המומחיות שלה ומה הם הדרישות והתנאים לקבלה אליה. אם מתעוררות בליבכם שאלות נוספות אזי ניתן גם להירשם בימים האלו לייעוץ בהמשך ומשם לקבל תמונה מקיפה יותר.
ללא כל ספק הלימודים האקדמאים הם הצעד הראשון בכיוון של קריירה מקצועית. תזכרו, גם מנהלת של סניף בנק התחילה בתור מחלקת פנקסי צ'קים עוד בטרם הפכה לטל"רית מן המניין בבנק. לכן כדאי לוודא מראש מהו היעד אליו אתם שואפים אתם ולפיכך – להתמקד בלימודים הרלוונטיים.