מידע על לימודים אקדמיים – מדענים גיאוגרפים
תואר ראשון בגיאוגרפיה:
רקע כללי:
גאו= כדור הארץ, גרפיה= רישום, מדע זה עוסק במרכיבים של כדור הארץ ומתמקד בתופעות הקשורות במיקום הפיסי על כדור הארץ.
הגיאוגרפיה עוסקת בחקר התפוצה המרחבית של פעילות האדם ושל מרכיבי הנוף השונים, כגון ערים, ישובים חקלאיים ומערכות דרכים כמו גם את מרכיביו הפיזיים של הנוף – מערכות נחלים, חורשים, דיונות, מדבריות וכיו"ב. לימוד יחסי הגומלין בין מרכיבי הנוף והדינמיקה שלהם.
גיאוגרפיה הוא תחום דעת עצום שרבים נוטים לצמצמו למפות וגבולות פיסיים בין ארצות ויבשות, אך מדובר בתחום לימודים מקיף בהרבה, ניתן לחלק את המחקר הגיאוגרפי לכמה
מסלולי הלימוד:
גיאוגרפיה פיזית:
ענף זה מתעסק בגיאוגרפיה כמדע כדור הארץ, ועושה שימוש במתמטיקה ופיזיקה על מנת להבין את תנועת כדור הארץ ומערכת היחסים שלו עם גופים אחרים במערכת השמש.
גיאוגרפיה סביבתית:
ענף זה עוסק בתופעות המרכיבות את הנוף הטבעי: ערים, ישובים, מפות, נחלים, אגמים, יערות, ימים, חולות, הרים וכד'.
גיאוגרפיה אנושית:
זהו הענף האנושי של הגאוגרפיה, המכונה גם אנתרופוגאוגרפיה והוא מתמקד במדעי החברה ובהיבטים הלא-פיסיים של ארגון העולם.
הענף בודק איך בני אדם מתאימים עצמם לסביבה הטבעית ולאנשים אחרים. אפשר לחלק את הענף לתחומים הבאים: גאוגרפיה פוליטית (וגאופוליטיקה), גאוגרפיה כלכלית, גאוגרפיה חברתית (הכוללת גם את התחום גאוגרפיה עירונית), וגאוגרפיה צבאית.
גאוגרפיה היסטורית:
ענף זה חוקר איך התפתחו התרבויות והחברות ברחבי כדור הארץ והפכו למה שהם כיום.
מסלולים נוספים:
גיאוגרפיה עוסקת באנשים לא פחות ממה שהיא עוסקת בתופעות טבע ומספקת ללומדים הבנה רחבה יותר של העולם בו אנו חיים.
במסגרת לימודי גיאוגרפיה לתואר ראשון נחשפים הלומדים לתחומי התמחויות רבים, ביניהם:
גיאוגרפיה פוליטית (גאופוליטיקה), גיאוגרפיה יישובית, גיאוגרפיה היסטורית, גיאוגרפיה כלכלית, גיאוגרפיה תרבותית, גיאוגרפיה חברתית, תכנון יישובי וסביבתי, שימור אתרים ותכנון עירוני, אקולוגיה ואקו-גאומורפולוגיה, מערכות מידע גאוגרפיות, לימודי אקלים; סביבה ומשאבי טבע, גיאולוגיה כרטוגרפיה ספרתית ועוד.
מכיוון שמדובר בתחום דעת רחב שיש לו זיקה לתחומים רבים לימודי גיאוגרפיה לתואר ראשון מספקים ללומדים בסיס מצוין ורחב במדעי החברה.
אפשרויות תעסוקה:
בוגרי התואר יוכלו להשתלב במגוון רחב של תחומי עבודה משימור אתרים ותכנון עירוני, הוראה, כתיבת מפות (דורש התמחות) ועד עבודות המוצעות לכל בוגרי תואר במדעי החברה.