מידע על לימודים אקדמיים – עיתונאי
תואר ראשון בתקשורת:B.A
רקע כללי:
תחום תקשורת ההמונים הוא התוצר המרכזי והבולט של המהפכה הטכנולוגית של המאה העשרים.
העולם מתכווץ והולך, באמצעות התקשורת, מהפכת האינטרנט הפכה את המידע לנגיש, זמין לכל וזול.
המדיה היום, על צורותיה השונות היא הכלי המרכזי בהשגת יעדים חברתיים, פוליטיים ומסחריים.
לימודי תואר ראשון בתקשורת מקנים ללומדים השכלה רב תחומית רחבה בתחומי הקומוניקציה ואפשרות להתנסות מעשית במגוון כלי תקשורת: מעריכת סרטים דרך בימוי באולפן טלוויזיה, שידור חי ברדיו ועד בימוי והפקת סרט באורך מלא.
במהלך התואר לומדים הסטודנטים להתבונן במבט ביקורתי על אמצעי התקשורת ולהעלות שאלות נוקבות על טיב היחסים בין שליטה באמצעי התקשורת והון והיחסים ההדדיים, יש שיאמרו הדדיים מידי, בין גופי תקשורת למוסדות ציבור כמו המערכת הצבאית, המערכת הפוליטית, מערכת המשפט, החינוך הכלכלה ועוד.תכני הלימוד:שנה א': מבוא לתקשורת המונים, מבוא לתקשורת חזותית, מבוא לתקשורת לשונית, מבוא לתקשורת פוליטית מבוא למדע המדינה, מבוא לסטטיסטיקה, יסודות בהפקת תוכנית רדיו, יסודות בהפקה טלוויזיונית, יסודות בכתיבה עיתונאית, כתיבה אקדמית, חשיבה מדינית, רדיו, דיני תקשורת, חשיבה חברתית ותולדות התקשורת.
שנה ב': בחירת מגמה בחלק מן המוסדות – עיתונאות/ תקשורת/ קולנוע / טלוויזיה ועוד. פסיכולוגיה חברתית, יישומי מחשב, גישות ושיטות מחקר במדעי החברה ובתקשורת, אתיקה מקצועית, חקר הטלוויזיה, תקשורת שיווקית וחקר קהלים, טקסט וקונטקסט, מבוא לחקר התרבות, תיאוריה קולנועית ועוד.
שנה ג': הפקת פרויקט גמר בתחום ההתמחות. מהווה "כרטיס ביקור" לניסיון מעשי בסיום התואר.
בין הקורסים הנלמדים בשנה זו: סוגיות מתקדמות בתקשורת, תחנות יסוד בתרבות המערב, חשיבה הומניסטית, הסיקור הביטחוני בתקשורת ועוד.- סדנאות מעשיות כמו: עיתונות כתובה, סדנת אולפן, סדנת עריכה, סדנת רדיו מעשית ועוד.
יש מוסדות לימוד בהם גוף תקשורתי פורש את חסותו על החוג ומספק לסטודנטים התנסות מעשית, לדוגמא: אתר וואלה לקח חסותו על מגמת התקשורת במרכז הבינתחומי בהרצליה ומאפשר לסטודנטים להתנסות במדיה הכתובה באיטנרנט. עיתון הארץ לקח חסות על מגמת העיתונאות הכתובה במכללת ספיר ובאוניברסיטת תל-אביב יש שיתוף פעולה עם בית הספר כותרת לעיתונאות.
הלימודים מתקיימים בעשרות מוסדות לימוד בארץ ביניהם אוניברסיטאות, מכללות אקדמיות, מכללות פרטיות וגם שלוחות מחו"ל.
מסלולי לימוד:
דוחוגי:
שילוב מקצועות כגון פסיכולוגיה, כלכלה, משפטים, מדע המדינה, פילוסופיה, סוציולוגיה, ועוד.
חד חוגי:
בחירת שני תחומי משנה, אחד לבחירתם והשני מוכתב על פי מוסד הלימוד, כמו כן חלק ממוסדות הלימוד משלבים מראש את לימודי התקשורת עם לימודי עיתונאות.
התמחויות:
תקשורת שיווקית, תקשורת שכנועית, תקשורת יצירה וביקורת, תקשורת ועיתונות כתובה, תקשורת ורדיו, תקשורת וקולנוע: עלילתי או דוקומנטארי, יחסי ציבור, הפקה טלוויזיונית, הפקת פרסומות, עריכת תוכן לאינטרנט ועוד.
אפשרויות תעסוקה:
בעיתונות הכתובה והמשודרת תוכלו להשתלב ככתבים, כתבי שטח למערכת עיתון כתובה או למערכת עיתון מכוונת (אתרי אינטרנט) עורכי תוכן, רכזי כתבים, ניהול לוגיסטי במערכות תקשורת כתובות וכו'.
ברדיו ניתן להשתלב כשדרני רדיו, קריינים, מפיקי תוכניות. בעולם הטלוויזיה והפרסום תוכלו לעבוד בהפקות טלוויזיה, במשרדי פרסום ויחסי ציבור ושיווק, בחברות אינטרנט (פורטלים למיניהם), בהפקת אירועים, כדוברים במוסדות ממשלתיים ופרטיים וגם בתחום משאבי אנוש. למי זה מתאים?
לחיות תקשורת, מי שלא יכול בלי לקרוא עיתונים, לא מפספס אף מילה בכל עיתוני סוף השבוע, למי שמכיר את כל הפורטלים הכי שווים באינטרנט, מעודכן ברכילות הכוכבים, מכיר את לוח השידורים בעל פה, יודע מי בברנז'ה עם מי ואכפת לו….
מידע על לימודי תעודה – עיתונאי
קורס כתיבה עיתונאית – חדשותית ומגזינית:
רקע כללי:
הקורס יקנה לך טכניקות נכונות לעבודה עיתונאית. תלמד איך עובד עיתונאי בעיתונות יומית, באתרי תוכן באינטרנט ובמגזינים.
במהלך הקורס יפגשו הסטודנטים עם אנשי תקשורת בכירים וילמדו מהם כיצד להתמודד עם קבלת ביקורת על כתבות – חלק בלתי נפרד משגרת העבודה של עיתונאי.
הסטודנטים ירכשו כלים, עיוניים ומעשיים לכתיבת מאמרים וכתבות עיתונאיות ויתרגלו אותם על ידי מטלות כתיבה מסוגים שונים – כתיבה עיתונאית, אלקטרונית ומגזינית. הסטודנטים יכירו לעומק את מגוון "המוצרים העיתונאיים" הקיימים ויבקרו במחלקת החדשות של כלי תקשורת גדולים.
תעודה:
תעודת גמר/השתתפות מטעם המוסד .
תכני הלימוד:
אתיקה וזכות הציבור לדעת, תחקיר, ריאיון תוקפני מול ריאיון ידידותי, כתיבה אישית ומגזינית, כתיבת מאמרים ומסות, ההבדל בין מאמר לכתבה ובין ידיעה לכתבה, כתבת צבע, תפקיד העורך הגראפי ועורך הצילומים ועוד.
:
חדירת האינטרנט בעשור האחרון לכל בית ולכל שולחן עבודה הביאה למהפכה בתקשורת בכלל ובעיתונות בפרט. האינטרנט מציע לעיתונאים מבחר עצום אך גם בעייתי של מקורות ומידע ודורש מהם לתכנן שוב את דרכי עבודתם כדי לשמור על תחרותיות ולהישאר רלוונטיים.
קורסתחקירנות והפקה בטלוויזיה:
רקע כללי:
התחקירן הוא זה שמכין למעשה את כל התוכן להפקה הטלוויזיונית או הקולנועית.
הוא מברר למי יש את הסיפור המעניין בתחום, הוא בודק איך הוא מתראיין – האם הוא יודע להתבטא או שאולי הוא משעמם טיכו?
כדי להיות תחקירן טוב אתה חייב להיות אינטיליגנטי, בעלי כישורי שיחה עם כל סוג של אדם ואתה חייב להתמצא בחוקי האתיקה של התקשורת.
מתחום זה תוכל להתקדם לתפקידים בכירים בתחום הטלוויזיה, כגון: מפיקים, עורכים ואפילו כתבי חדשות או במאים.תכני הלימוד:
הסיפור הקולנועי, יסודות התחקיר, תחקיר מרואיינים, תחקיר ויזואלי ותחקיר לוקיישן, תחקיר, נושא וסיפור, תחקיר חשיפה, תחקיר ארכיון, תחקיר לתכניות אירוח, תחקיר חדשות, אתיקה מול רייטינג, מעבר בין תחקיר לתסריט, תפקידו של המפיק בסרט טלוויזיה – דרמה או תיעודי, זכויות יוצרים.
>מידע על המקצוע – עיתונאי
עיתונאי:
אם אתם מרגישים צורך עז לשנות את העולם, לחשוף שחיתויות ולתקן עוולות, זה המקצוע עבורכם.
עיתונאים בונים לעצמם רשת של מקורות מידע המורכבת מאנשים העובדים וחיים בעמדות מפתח הקשורות לתחום סיקורו של העיתונאי.
תחומי הסיקור הם מגוונים ביותר – תרבות, חינוך, רווחה, פוליטיקה, ספורט, פלילים, מוניציפאלי, תרבות ובריאות.
כל אלו הם רק חלק מנושאי הסיקור של העיתונאים. בכל תחומי המדיה ישנם עיתונאים בעלי כישורים המתאימים לו – עיתונאי טלוויזיה, למשל, צריך לדעת לדבר מול מצלמות באופן שוטף ורהוט ועיתונאי בעיתונות הכתובה צריך להיות בעל יכולת הבעה בכתב.
יש חשיפות עיתונאיות שגרמו לחילופי שלטון, חקיקה וחברה. בקיצור, מקצוע לאידיאולוגים שבחבורה.
קריירה בתקשורתומדיה:
"המדיום הוא המסר" כך טען מרשל מקלוהן, חוקר תקשורת ההמונים הידוע בסוף שנות השישים.
הכוונה באמרה המפורסמת היא שהשינויים בחברה מתרחשים בעקבות שינויים במדיום, הוא זה שקובע את אופי החברה ולא המסר.
בהקשר זה נסו לחשוב האם אתם מחקים מבלי לשים לב דמויות תקשורתיות כמו דוגמניות וסלבריטאים בחיי היומיום ועד כמה אתם מושפעים מפרסומות ומסצנות הוליוודיות?
התקשורת מציפה ומקיפה אותנו מכל עבר ויש כאלו שמנסים לחמוק ממנה לאזורים נידחים בעולם, אך בדרך כלל, ללא הצלחה.
הרדיו, הפרסומות בצידי הדרכים, הטלוויזיה, הקולנוע וכמובן האינטרנט – כולם יעשו הכול כדי ללכוד את תשומת לבנו. מי שעוסק בתחום התקשורת מבין שזו הדרך להשפיע על הציבור ומעוניין בכוח – פרסומי, אמנותי, חברתי וכלכלי