קודם כל בואו נעשה כאן קצת סדר, התשובה לשאלה האם אתה עו"ד בתום שנות הלימודים היא: לא.
אבל, ברוב מקצועות הלימוד לתואר ראשון לא יוצאים עם מקצוע או תעודת הסמכה ביד.
מי שמסיים תואר ראשון בפסיכולוגיה הוא ממש לא פסיכולוג (לשם כך עליו להשלים תואר שני), מי שמסיים תואר בקרימינולוגיה/ סוציולוגיה/ מדעי המדינה הוא לא: קרימינולוג/ סוציולוג או מדען מדינה.
בוגרי תואר ראשון במשפטים. מעבר לעובדה שאינם עו"ד עדיין, אם הם רוצים באמת לממש את עניין ה"להיות עורך דין" וכאן למי שמדמיין סדרות טלוויזיה כמו פרקליטי LA ו"הפרקליטים" מומלץ בחום לעשות restart ומיד.
מי שירצה לעסוק בתחום עריכת דין בבית משפט או על הנייר יצטרכו לעבור בחינות לשכה ממש לא קלות וסטאז'= תקופת התמחות, שזה בגדול תקופה, לא קצרה (שנה בינתיים אך יש דיבורים על הארכת התקופה) שבה טוחנים אותם בעבודה קשה ובתשלום זעום וכל זה בשביל הזכות שאולי כשתסיים את הסטאז' תוכל לעבוד בחברה. זה דומה לצבא, כשאתה טירון וכולם מתעללים בך ואתה נשבע שבחיים לא תנהג כך באף אדם והנה מגיע יומך והפז"מ שלך מאפשר לך לעשות זאת ואתה כמובן עושה זאת.
ובכלל בהקשר זה בטקס ההסמכה האחרון למקצוע בו השתתפו 2168 עורכי דין טריים בירך אותם ראש לשכת עורכי הדין (2010) עו"ד יורי גיא בדברים הבאים: "ככה אי אפשר להמשיך לנהל את מקצוע עריכת הדין בישראל, שרמתו מידרדרת והולכת. מתי נתעורר? כשנגיע לעורך דין ה-100 אלף באוכלוסייה המונה 8-9 מיליון נפש? רק בעשור האחרון הוכפל מספר עורכי הדין בישראל".
גיא יודע על מה הוא מדבר, בשנים האחרונות נאלצים עורכי הדין החדשים לקבל את התואר באולמות עצומי מימדים דוגמת בנייני האומה בירושלים או אצטדיון בלומפילד, זה פשוט שיש כל כך הרבה מסיימים.
לפי גיא-רון, נחוצים צעדים דרסטיים לחולל שינוי: "הפתרון האמיתי להידרדרות המקצועית מצוי בעיקר בקביעת מכסה שנתית מוגבלת של מספר סטודנטים למשפטים, בדרישה ללימודי תואר שני לפני ההתמחות תוך שילוב השכלה כללית והיבטים ממשיים של עריכת דין בלימודים, בבחינות כניסה להתמחות, בתקופת התמחות בת שנתיים לפחות, בבחינות הסמכה קשות, בהגבלות עיסוק תקופתיות לאחר קבלת הרישיון ובהחלה מיידית של כל השינויים על הסטודנטים והמתמחים של היום. המשותף לכל הרעיונות האלה: הם לא נכללים בתוכניות של לשכת עורכי הדין".
הקולות של עורכי הדין הותיקים להקשות את תנאי הכניסה למקצוע על ידי הגבלת מכסות התלמידים והארכת זמן ההתמחות נשמעים כבר זמן רב. בטקס האחרון כשנשמעה שוב הטענה שיש להאריך את זמן ההתמחות היא זכתה למחיאות כפיים סוערות, ככה זה כשאתה כבר עומד עם התעודה ביד וסיימת את הסטאז' שלך, מי שיבוא אחרייך כבר כנראה ממש לא מעניין אותך….