אלא שהציבור החרדי, ולעיתים גם הציבור המשתייך למגזר הדתי לאומי, איננו יכול ללמוד במסגרות החילוניות הרגילות. בשל אורח חייהם הדתי, זקוקים סטודנטים ממגזרים אלה מסגרות לימוד מיוחדות המתאימות לשגרת יומם. אחד הצרכים של הציבור הזה הוא הפרדה בין לנשים ולגברים.
מדוע קיים בידול?
מסגרות הלימוד המיועדות לאוכלוסייה הכללית במוסדות להשכלה גבוהה בארץ לרוב אינן מתאימות לסטודנטים דתיים או חרדיים ואינן נותנות מענה לצרכיהם המיוחדים. לבד מנושא ההפרדה בין גברים לנשים, האווירה במרבית הקמפוסים במכללות ובאוניברסיטאות לא תמיד הולמת את רוח ההלכה, ומקשה מאוד על הסטודנטים להשתלב בלימודים. בנוסף לכך, בניגוד לסטודנטים חילוניים, מרבית הסטודנטים הדתיים מתחילים את לימודיהם בשלב בו הם כבר נשואים ובעלי משפחה ולעיתים גם בעלי מקצוע. במקרים אלה, עליהם לשלב לימודים עם עבודה, ולכן צריכה מסגרת הלימודים להתאים גם למחויבות המשפחתית והתעסוקתית שלהם.
השכלה גבוהה לדתיים
על רקע השינויים שהתחוללו בחברה החרדית ועל רקע הצרכים אותם מכתיב אורח החיים הדתי, החלו מוסדות חינוך רבים להציע מסלולי לימוד ייחודיים לציבור הדתי. לצד המוסדות התורניים הוותיקים, כדוגמת ישיבות לגברים ומדרשות לנשים, ולצד מוסדות חינוך והוראה מסורתיים, נוסדו מוסדות לימוד שונים, המוגדרים כדתיים, ומציעים לציבור זה מסלולי לימוד במגוון מקצועות חול. ראיית חשבון, משפטים, ומחשבים ורפואה משלימה הם כמה מהמקצועות אותם ניתן ללמוד היום במוסדות לימוד דתיים. כמו כן, רבים ממוסדות הלימוד הקיימים שאינם מוגדרים כדתיים, מציעים לציבור הדתי תוכניות ומסלולים המותאמים במיוחד בשבילם.
מה הן האפשרויות?
- מכללות לחינוך ולהוראה – חלק גדול מהמכללות לחינוך ולהוראה, המיועדות במיוחד לציבור הדתי, הן וותיקות ביותר. במכללות אלה לרוב נעשה שילוב בין לימודים תורניים או לימודים ברוח היהדות ובין תחומי לימוד חילוניים וכלליים. בקבוצת מכללות זו, ישנן מכללות המיועדות לנשים בלבד, כדוגמת "מכללת אמונה" או "מכללת ירושלים לבנות", וישנן גם מכללות בהן מתקיימים מסלולי לימוד נפרדים לנשים ולגברים, כדוגמת "מכללת גבעת וושינגטון" או "מכללת ליפשיץ". בחלק מהמכללות הדתיות, במקביל ללימודי הוראה וחינוך, ניתן ללמוד במסלולי לימוד נוספים, כדוגמת חינוך לאומנויות במכללת אמונה, וייעוץ לחינוך ב"מכללת תלפיות".
- מכללות ייעודיות – לצד המכללות לחינוך, ניתן היום למצוא גם מכללות דתיות ייעודיות המציעות לציבור הדתי מסלולי לימוד בתחומים מגוונים אחרים. ישנן לדוגמה מכללות טכנולוגיות שונות בהן ניתן לרכוש השכלה ותעודות במקצועות טכנולוגיים, הצעיר הדתי יכול היום להשלים תעודה ולצאת עם מקצוע טכני כמו מהנדס תוכנה או טכנאי מזגנים או אפילו מתקין סורגים. מכללות אלה מציעות לסטודנטים מגוון רחב של מסלולי לימוד, החל מלימודי תעודה, דרך תואר ראשון ולעיתים גם תואר שני. ישנן גם מכללות דתיות בתחום הרפואה המשלימה וההוליסטית, כדוגמת: "מכללת אור בראשית" ו"מכללת בינה". במכללות אלה קיימת הפרדה בין גברים לנשים, הן כוללות לרוב גם קורסים ביהדות והאווירה בהן היא צנועה, בהתאם לאורח החיים הדתי.
- מכללות ללימודים תורניים – ישנן גם מכללות המיועדות במיוחד ללימוד מקצועות השייכים באופן ישיר לאורח החיים הדתי. קורס סופרי סתם, קורס מוהלים, קורס שוחטים, קורס לניהול טקסי חופה וקידושין וקורס בנייה ושיפוץ בתי תפילין הם כמה מהקורסים שניתן ללמוד במכללות אלה.
- מוסדות חינוך חילוניים – היום ישנם גם לא מעט מוסדות חינוך חילוניים, המציעים מסלולי לימוד רבים לתואר ראשון ולתואר שני, המיועדים לציבור הדתי. מנהל עסקים, משפטים, הנדסה, חינוך, מדעי הטבע ומחשבים הם כמה דוגמאות למסלולי לימוד אלה. לבד מנושא ההפרדה בין גברים לנשים, האווירה במסלולים אלה היא אווירה צנועה המתאימה לרוח היהדות, כאשר פעמים רבות ניתן ללמוד בקביל גם לימודים תורניים. בנוסף לכך, תוכניות הלימודים במסלולים אלה מתאימות לסטודנטים נשואים ולרוב כוללות רק שלושה ימי לימוד בשבוע.